Начало‎ > ‎Актуално‎ > ‎

Брадавици

Брадавиците са едно от най-честите кожни заболявания.

 

Веруките по дланите могат да се предадат дори и при здрависване

 

- Д-р Дърленски, какво точно представляват брадавиците?

- Брадавиците (веруките) в тесния смисъл на понятието представляват вирусни образувания на кожата и граничните части между кожата и лигавиците, т.е. около половите органи, ануса, около устата и очите. Някои хора използват думата “брадавица” и за някои бенки, които всъщност с медицински термин се наричат невуси.

- Какви видове са и какво е характерно за тях?

- Съществуват различни видове брадавици, които са известни още под името “веруки”. Те се делят в зависимост от външните им особености, местоположение и други фактори. Така например различаваме палмо-плантарни веруки, които са разположени по дланите и стъпалата на човек и са познати още като “кокоши тръни”. Веруките в областта на половите органи се наричат генитални брадавици и се предават по полов път. Съществуват също така и плоски, нишковидни, както и други видове брадавици.

- Кои фактори влияят най-много върху образуването им?

- Брадавиците са инфекциозно вирусно заболяване, което се предава при контакт с болен. Причиняват се от човешкия папилома вирус, към чиято група се числят множество подвидове. Различните типове папилома вируси причиняват и различни типове брадавици. Опитният дерматолог може да постави диагнозата само при клиничен преглед, като да не се налагат допълнителни лабораторни изследвания на пациента.

- Кои хора са податливи на развитието на брадавици?

- Практически всеки, който има контакт със заразен човек, има възможност да развие брадавици. Това обаче не се случва при всички. Разбира се, за защитата на организма от тях играе роля и самият имунитет.

- Кога се проявяват първите признаци?

- Възможно е да сте заразен с въпросния вирус, без веднага да се появят брадавици по кожата. Има т.нар. латентен период, който има различна продължителност. Вирусът е възможно да съществува и да се развива без клинични видими белези, а именно брадавици.

- Какви рискове за здравето може да предизвикат брадавиците?

- На първо място е рискът от предаване на заразата в обществото. Някои видове брадавици като гениталните брадавици и островърхите кондиломи се считат за заболяване, което е предавано по полов път. Пациенти с брадавици по кожата на дланите например могат да ги предадат дори и при здрависване. Механичното раздразване на брадавиците може да доведе до тяхното вторично инфектиране с бактерии, причиняващи различни кожни инфекции, които протичат остро и могат да имат по-сериозни последствия. Някои подтипове на човешкия папилома вирус могат да предизвикат злокачествени (ракови) образувания. Затова винаги при съмнение от страна на пациентите, най-разумното решение е да се консултират с техния дермато-венеролог.  

- Може ли брадавицата да е признак за други заболявания и проблеми?

- Обикновено при пациенти с генитални брадавици дерматологът е длъжен да мисли и за други съпътстващи полово-предавани инфекции. В тези случаи отговорността за изследването и активното търсене на евентуални други такива болести – както за себе си, така и за интимния си партньор, е на пациента.

- Може ли да се справим с брадавиците в домашни условия?

- В аптечната мрежа се предлагат най-различни и разнообразни по начин на действие средства за лечение на брадавиците – кремове, мази, пластири (лепенки) и други средства. Те имат ефекти при някои от болните. Народната медицина също предлага десетки лекове за брадавици, някои от тях с добър, а други със съмнителен ефект. Обикновено когато пациент идва при лекаря за консултация, вече е опитал със самолечение. Това обаче крие един риск – възможно е пациентът да е третирал в домашни условия някое кожно образувание, което всъщност не е брадавица, а например невус или кожен рак. В редица случаи това може да нож с две остриета – забавянето на поставянето на адекватна диагноза и своевременното адекватно лечение. Затова още веднъж се обръщам към Вашите читатели – при поява на образувание на кожата да не прибягват към самолечението, а да се обърнат към техния дерматолог за поставянето на правилната диагноза. Пътят към правилното лечение преминава именно през поставянето на диагнозата. За да може това да стане при един преглед, който трае няколко минути, един дерматолог трябва да е преминал обучение по медицина и по специалността от минимум 10 години. А след това идва и опитът с практикуването. Затова винаги, когато пациентът има съмнение за новопоявило се нещо върху кожата, трябва да се консултира със специалист.

- Какви са начините за лечение на брадавиците?

- Разполагаме с различни методи. На първо място това са методите на премахването на самите брадавици. За тази цел използваме различни варианти – замразяване с течен азот (криотерапия), третиране с трихлороцетна киселина или други подобни медикаменти, прилагане на имиквимод крем, премахване с електрокоагулация, хирургично изрязване и лазерни манипулации. Съвременните проучвания показват, че гореизброените методи имат сходна ефективност. Наред с премахването на самите брадавици, често прибягваме и до предписването на различни медикаменти, които да стимулират имунната система на пациента в борбата за премахване на вируса.

- Можем ли да се предпазим от образуването на брадавици?

- Не мога да кажа, че съществува ефективен метод за това. За да се предпазите от появата им, трябва да спазвате висока лична хигиена. Най-адекватното поведение обаче е ранното им диагностициране и своевременно лечение.

Comments